· 

ERP, de voor- en nadelen.

ERP ( enterprise resource planner) heeft als doel de productiviteit van organisaties te maximaliseren, kosten te beheersen en optimaal te voldoen aan klantwensen. ERP realiseert dit door de automatisering van administratieve, financiële, commerciële, en logistieke bedrijfsprocessen onder te brengen in een bedrijfsbrede software oplossing. Deze oplossing is bekend als ERP software of ERP systeem. ERP software is toepasbaar voor nagenoeg alle typen organisaties, groot en klein, zowel producerend als dienstverlenend. 

 

In deze blog:

Waaruit bestaat een ERP-systeem?
De voordelen van een ERP-systeem.
De nadelen van een ERP-systeem.

 

Waaruit bestaat een ERP-systeem?

ERP-software bestaat uit standaard softwaremodules. Samen met de programmeur wordt er gekeken welke modules er worden opengezet zodat de software naadloos aansluit bij de specifieke automatiseringsbehoefte van uw bedrijf.
CRM (
customer relationship management)  en SCM (supply chain management) maken al deel uit van het ERP-systeem of kun je als externe applicatie aan het systeem koppelen.

 

De voordelen van een ERP-systeem:

-De toepassing van ERP-software maakt je organisatie effectiever,      
  efficiënter en sneller.
-De beheersing van je bedrijfsproces verbeterd.
-De doorlooptijden van orders verkorten.
-De klantgerichtheid neemt toe,
-De voorraadkosten worden lager.

Door administratieve, financiële, commerciële en logistieke gegevens te intrigeregen in een systeem, maakt u in meerdere bedrijfsonderdelen gebruik van dezelfde data. Dit voorkomt fouten, misverstanden en verbeterd de controle op uw bedrijfsprocessen in meerdere opzichten. 

De nadelen van een ERP-systeem.

-Vanwege de bedrijfsbrede toepassing van het ERP-systeem kan het een
  nadeel zijn dat je afhankelijker bent van dat ene systeem en de  
  leverancier ervan.
- De installatie en implementatie van het ERP-systeem kan een grote
  impact hebben op je organisatie.

Toch kunnen deze ‘nadelen’ ook een voordeel zijn, met het ERP-systeem heb je nog maar één verantwoordelijke en één aanspreekpunt voor je totale automatisering. Onderlinge onenigheid tussen softwareleveranciers over incompatibiliteit voorkom je hier mee.
Met een goede voorbereiding en een professionele begeleiding hoef je je ook niet al te veel zorgen te maken over de impact van het systeem op je organisatie.

 

Ga er gerust van uit dat ook jouw organisatie profijt zal hebben van een ERP-systeem.